Przepisy siostry Anastazji to prawdziwy hit wśród internautów. Wszyscy chętnie z nich korzystają i niecierpliwie czekają na pojawienie się każdej nowej receptury. Tym razem, ulubiona kucharka podzieliła się sposobem na idealne kluski ziemniaczane, które smakują każdemu i zawsze się udają. Wystarczy parę tanich składników i kwadrans spędzony w kuchni, a efekt powala.

Co zrobić na tani obiad w 15 minut?

Najlepszym pomysłem na szybki obiad za grosze są prażuchy lub prażucha, czyli regionalne kluski na bazie gotowanych ziemniaków, jajka i mąki. Dawniej były one bardzo popularnym wyborem i pojawiały się na wielu stołach, jednak obecnie trochę już o nich zapomniano. Warto jednak przywrócić ten przepis do łask, gdyż jest nie tylko budżetowy i błyskawiczny, ale przede wszystkim bardzo smaczny, rozgrzewający i sycący na długo.

Jak zrobić prażuchy siostry Anastazji?

Sam przepis na prażuchy jest banalnie prosty, gdyż wystarczy wymieszać ugotowane tłuczone ziemniaki z jajkiem oraz mąką, a następnie robić z tego niewielkie kluski za pomocą łyżki. Często jednak na tym ostatnim etapie pojawia się problem, gdyż ziemniaczane ciasto przykleja się do sztućca. Siostra Anastazja ma jednak na to prosty patent, gdyż zanim nabierze masę na łyżkę, najpierw moczy ją w tłuszczu z podsmażania okrasy, dzięki czemu kluski mają idealny kształt i nie przywierają. Ten znacznie patent ułatwia i przyspiesza cały proces, sprawiając, że robienie kluseczek staje się prawdziwą przyjemnością.

Zestawy sztućców, które was zachwycą:

Z czym można zjeść prażuchy?

Tak przygotowane kluski prażuchy świetnie smakują solo, okraszone boczkiem czy podsmażoną cebulką, jednak można je też podawać z różnymi dodatkami. W tej roli świetnie sprawdzą się:

  • z kefirem, zsiadłym mlekiem lub maślanką,
  • jako dodatek do zupy,
  • podane na kapuście,
  • w sosie pieczarkowym lub grzybowym.

Prosty przepis na prażuchy siostry Anastazji

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko L
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 100 g boczku wędzonego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i drobno siekamy, a boczek kroimy w niewielką kostkę. Wszystko podsmażamy na patelni, aż tłuszcz się wytopi, cebulka zarumieni, a boczek stanie się chrupiący.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odlewamy kartofle, zostawiając na dnie odrobinę wody i zasypujemy wszystko obiema mąkami, po czym dalej gotujemy przez około 5 minut. 

Tak przygotowaną masę ziemniaczaną ponownie rozgniatamy tłuczkiem, wbijamy jajko i mieszamy, podgrzewając, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji. Następnie nabieramy niewielkie porcje na łyżkę, zamoczoną wcześniej w tłuszczu ze smażenia okrasy i formujemy kluseczki.