Kilka ogórków, trochę śmietany i szczypta soli to złote trio, które wszyscy chętnie jemy do obiadu, ale gdy kończy się lato, a warzywa stają się coraz droższe, mizeria staje się coraz mniej smakowita. Wtedy jednak sięgamy do spiżarni i piwniczek i wyciągamy zapasy przygotowane w pełni sezonu. Taka mizeria w słoikach będzie przepyszną przekąską i uratuje niejeden obiad, gdy nie mamy żadnej surówki. Zobaczcie, jak zrobić ją w jeszcze lepszym wydaniu niż dotychczas. Wystarczy podmienić 1 składnik.

Mizeria do słoików - zamieńcie 1 składnik

Latem, gdy ogórki są najtańsze i najsmaczniejsze wielu z nas przygotowuje domowe przetwory na zimę, a oprócz kiszonych i konserwowych, obowiązkowym przepisem w wielu domach jest mizeria do słoików. Zazwyczaj robi się ją z podstawowymi przyprawami i dużą ilością koperku, jednak, zamiast niego warto dodać natkę pietruszki, a smak i zapach mizerii będą jeszcze lepsze. Ta nietypowa wersja to prawdziwy hit tego sezonu i zdecydowanie warto jej spróbować, szczególnie że przepis jest dziecinnie prosty i wychodzi każdemu.

Przepis na mizerię do słoików z pietruszką

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki octu 
  • pół szklanki oleju
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Ogórki gruntowe obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.

2. Ocet zagotowujemy z olejem, solą i cukrem. Na koniec wsypujemy sól, czosnek, posiekaną pietruszkę. Do tak przygotowanej zalewy wrzucamy ogórki, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków na gorąco.

3. Gotowe słoiki z mizerią mocno zakręcamy, a następnie ustawiamy do góry dnem i zostawiamy tak na całą dobę.

Jak przechowywać mizerię na zimę?

Na zawekowaniu słoików praca się jednak nie kończy, bo aby mizeria do słoików zachowała świeżość i chrupkość na długo, należy odpowiednio ją przechowywać. należy więc zapamiętać, że gotowa mizeria w słoikach powinna stać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 15 stopni. Oczywiście można ją jeść niemal od razu, ale najsmaczniejsza będzie po kilku tygodniach, a nawet miesiącach.