Myśleliście, że imbir dodaje się tylko do herbaty i deserów? Tym razem zmiksujcie go na gładką pastę, a odkryjcie ten produkt na nowo. Zyska na tym nie tylko podniebienie, ale i cały organizm. Wystarczą 3 dodatki i dosłownie minuta pracy, a zrobicie zapasy na długie tygodnie.
Co można zrobić z dużą ilością imbiru?
Jeśli macie w domu spore zapasy kłącza imbiru i nie nadążacie zużywać ich na bieżąco do herbaty, przygotujcie z nich genialną domową pastę imbirową z dodatkiem czosnku, oliwy i soli. Taki specyfik jest nie tylko pyszny i aromatyczny, ale ma też mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Zobaczcie, co potrafi, a od razu zechcecie spróbować.
Pasta imbirowa - właściwości
- wzmacnia odporność organizmu,
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
- ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze,
- wspomaga pracę układy trawiennego,
- przyspiesza metabolizm,
- obniża reguluje ciśnienie tętnicze,
- poprawia krążenie.
Jeśli powyższe korzyści was zachęciły, zobaczcie, jak zrobić pastę z imbiru. Musicie tylko trzymać się proporcji, a cała reszta pójdzie gładko.
Prosty przepis na pastę imbirową
Składniki:
- 100 g świeżego imbiru,
- 100 g ząbków czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Imbir i czosnek obieramy, a następnie blendujemy na gładką papkę razem z solą. Na koniec dodajemy oliwę i jeszcze raz krótko wszystko mieszamy. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy pokrywkę. Gotowa pasta imbirowa powinna być trzymana w lodówce i najlepiej spożyć ją w ciągu maksymalnie 3 tygodni.
Do czego pasta z imbiru?
Zużywa się ją jednak całkiem szybko, bo pasuje do przeróżnych dań, na przykład makaronów, sosów czy jako marynata do mięs. Można ją też dodawać do wszelkiego rodzaju gulaszy i innych rozgrzewających dań jednogarnkowych.