Każda gospodyni domowa ma swój sekretny składnik, który dodaje do kotletów. Może nim być duszona marchewka, namoczona chałka czy też starta na tarce cukinia. Bez względu na to, jak dobrych składników użyjemy, przez tę jedną technikę możemy popsuć efekt końcowy!

Dlaczego kotlety mielone są suche?

Kotlety mielone najlepiej wychodzą z 2 lub 3 różnych rodzajów mięsa. Dobrym wyborem jest mięso z łopatki, szynki lub udźców. Ta kombinacja nada całości soczystości, delikatności oraz lepszego smaku. Jeżeli decydujecie się na jeden rodzaj, wybierzcie łopatkę wieprzową.

Jeżeli nie chcecie aby wasze mielone wyszły twarde i suche, podczas smażenia nie popełniajcie klasycznego błędu. Dociskanie kotletów do patelni powoduje, że soki z mięsa powoli wypływają. Tracą tym samym na soczystości i stają się wiórowate i niesmaczne. Zrezygnujcie z tego nawyku i po usmażeniu duście je pod przykrywką przez kilka minut. W ten sposób środek będzie zawsze wysmażony.

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 kajzerka,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mleka,
  • bułka tarta,
  • mąka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
  3. Namaczamy kajzerkę w mleku i rozmiękczamy.
  4. Podsmażamy pokrojoną cebulę na oleju lub oliwie.
  5. Dusimy pod przykrywką przez około 10 minut.
  6. Dodajemy do mięsa razem z kajzerką.
  7. Ścieramy cukinię na tarce i odsączamy z wody.
  8. Dodajemy do mięsnej masy.
  9. Formujemy mielone i obtaczamy w mące i bułce tartej.
  10. Smażymy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony.
  11. Na koniec dusimy przez 2-3 minuty pod przykryciem.
  12. Doskonale smakują z mizerią lub surówką z kiszonej kapusty.