Ziemniaki, jajko, trochę mąki i pyszny obiad dla całej rodziny gotowy. Przepis na placki ziemniaczane jest prosty i niedrogi, ale nieco pracochłonny, gdyż wymaga starcia na tarce całej góry kartofli. Jest jednak pewien sprytny patent, aby pominąć ten krok, dzięki czemu wszystko pójdzie 2x szybciej. Zobaczcie, jak zrobić pyszne, chrupiące placki ziemniaczane najprostszym możliwym sposobem.

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były chrupiące? O tym trzeba pamiętać

Zanim poznacie patent na placki ziemniaczane bez tarki, najpierw sprawdźcie, czy nie popełniacie żadnego podstawowego błędu. Aby to danie wyszło idealnie, trzeba zachować kilka podstawowych zasad:

  • do placków ziemniaczanych wybieramy ziemniaki typu B lub C,
  • przed wymieszaniem z resztą składników, starte ziemniaki należy dobrze odcisnąć z nadmiaru wody,
  • nie dodajemy do masy zbyt dużo jajek, bo placki wyjdą gumowate,
  • pamiętajmy, że na każde 0,5 kg ziemniaków wystarczy 1 łyżka mąki,
  • gotową masę na placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju,
  • usmażone placki odsączamy na kawałku ręcznika papierowego, aby nie były zbyt tłuste.

Co zamiast tarcia ziemniaków?

Aby nie tracić czasu na ręczne tarcie ziemniaków lub nie brudzić robota kuchennego, warto wykorzystać prosty patent. Okazuje się, że zamiast tarki, wystarczy użyć blendera ręcznego lub kielichowego. Obrane ziemniaki musimy tylko pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego pojemnika lub kielicha urządzenia. Po wstępnym zblendowaniu możemy dorzucić do tego samego naczynia również resztę składników i wymieszać wszystko na idealnie gładką i jednolitą masę. Dzięki temu zrobicie ciasto na placki ziemniaczane 4x szybciej i bez brudzenia całego stosu naczyń. Tak prosty i sprytny przepis sprawi, że znacznie chętniej będziecie smażyli to danie.