Już zaczynają się pojawiać grzyby w naszych lasach. Prawdziwki, kozaki, maślaki, kurki. Te grzyby zbieramy najczęściej bez obawy, że trafimy na trujące okazy. Po przyjściu do domu część suszymy, część wkładamy do słoików na zimę, a z reszty przygotowujemy pyszne zupy, sosy albo farsze. Jednak nie każdy wie, że nie wszystkie przyprawy pasują do grzybów. Na jedną trzeba zwrócić szczególna uwagę, w przeciwnym razie zepsujemy smak całego dania.

Jakie przyprawy pasują do grzybów?

Grzyby idealnie komponują się z tak podstawowymi przyprawami jak sól i pieprz. Dodając do wspomnianych przypraw masło lub śmietankę uzyskujemy już całkiem przyjemny, lekko maślany smak borowików lub kurek, który wystarczająco uwydatnia naturalny posmak grzybów.

Jakie jeszcze przyprawy pasują do grzybów? Bardzo przyjemną kompozycję stanowią grzyby wraz z tymiankiem. Jeśli połączymy je przy tym z makaronem tagiatelle, białym winem, parmezanem oraz śmietanką uzyskamy wybitne danie, doskonałe na romantyczną kolację we dwoje.

Jeśli chcemy poszaleć i stworzyć naprawdę zakręconą potrawę z grzybami, możemy przyrządzić łososia w sosie kurkowym. Aby go wykonać, potrzebujemy: cebuli, czosnku, koperku, kurkumy, soku z cytryny oraz śmietanki. Zarówno kurki, jak i łososia, smażymy osobno na patelni i łączymy je później w przyjemnym, śmietanowym i wyrazistym w smaku sosie.

Bardzo dobrym dodatkiem do grzybów są również rozmaryn i natka. Rozmaryn możecie dodać do kurczaka przygotowanego w leśnych grzybach z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, tymianku i białego wina. Z kolei natka będzie idealnie pasować do kotletów z grzybów, które z powodzeniem zastąpią ci tradycyjne, mięsne kotlety.

Jakich przypraw nie dodawać do grzybów?

Jeśli nie chcecie, aby wasze danie z dodatkiem grzybów poszło do kosza, nigdy nie dodawajcie do niego ostrych przypraw. Zabiją one smak grzybów i spowodują, że danie stanie się niesmaczne. Do tego typu przypraw zaliczamy chociażby chili czy ostrą paprykę. Jesteście miłośnikiem pikantnych dań? Przy grzybach musicie poskromić swoje kulinarne zapędy. W tym przypadku: im mniej przypraw, tym lepiej. Smak grzybów w daniu obroni się sam.