To właśnie w mięsie tkwi sekret każdego pysznego burgera. Jeśli zlekceważycie tę kwestię, nawet najlepszy sos czy najwyższej jakości dodatek nie uratuje tej potrawy. To dlatego w niniejszym artykule zdradzamy, co wiemy na temat tego, jakie mięso na burgery wybrać najlepiej. Ponadto podpowiadamy, czym sugerować się przy wyborze konkretnego kawałka mięsa, a także sugerujemy, jakie przyprawy mogą do niego najbardziej pasować. Dzięki lekturze tego tekstu dowiecie się także, czym można zastąpić mięso wołowe przy robieniu burgera. Jest to potrawa nie tylko dla osób jedzących mięso!

Jakie mięso jest najlepsze na burgery?

Jakie mięso na burgery jest najlepszą możliwą propozycją? Chyba każdy, kto choć nieco interesuje się kulinariami wie, że jest to mięso wołowe. Jest tak z pewnością w przypadku tradycyjnej wersji burgera, chociaż i ją można zastąpić czym innym, o czym wspomnimy nieco później.

Dlaczego wołowina? Ponieważ jest to mięso miękkie i rozpływające się w ustach, a do tego niezwykle soczyste. Nawet bardzo duża temperatura nie wysusza jej nadmiernie, co idealnie wpisuje się w teorię smażenia, czy raczej grillowania burgera.

Tak świetnie sprawdza się w przypadku burgerów również dlatego, że jeśli jest dobrej jakości, to nawet w stanie na wpół surowym nie wyrządzi nam krzywdy. Wielu miłośników burgerów stawia na stopień wysmażenia mocno krwisty, czyli „rare” w języku angielskim. Najczęściej wybierany wariant to z kolei „medium rare”, czyli wysmażony, ale dalej lekko krwisty. Jedząc tego rodzaju mięso wołowe nie musimy martwić się o ewentualne problemy żołądkowe, a smakuje ono naprawdę wybornie.

Z jakich części wołowiny zrobić burgery?

Jakie mięso na burgery wybrać, a raczej jaka konkretna partia wołowiny byłaby najlepszym możliwym wyborem? Polecamy stawiać na mięso najwyższej jakości, sprzedawane w kawałkach. Wybierając mięso z tuszy wołowej najlepiej sięgać po udziec wołowy, rostbef, łopatkę, czy antrykot.

Wielu miłośników burgerów twierdzi, że najlepszy efekt daje połączenie kilku rodzajów mięsa wołowego. Mogą być to przykładowo łopatka wraz z antrykotem w proporcjach 2:1. Zdaniem wielu osób najważniejsze jest to, aby zawartość tłuszczu w mieszance zmielonego już mięsa była odpowiednio wysoka. To właśnie on jest głównym nośnikiem smaku i substancją, która sprawia, że burger jest soczysty i pyszny. Wybierając mięso warto stawiać zatem na kawałki chudsze, i równoważyć je mięsem o wysokiej zawartości tłuszczu widocznej gołym okiem.

Niektórzy do burgerów dodają także mięso wieprzowe. Mieszanka wołowo-wieprzowa również może być smaczna, jednak jeśli macie taką możliwość, postawcie raczej na czystą wołowinę.

Jak wybrać mięso na burgery?

Z jakiego mięsa zrobić burgery? Mimo że może wydawać się to kwestią oczywistą, to musimy o tym wspomnieć – powinno być to oczywiście mięso mielone. To dlatego wybierając odpowiednie kawałki mięsa w sklepie mięsnym należy poprosić od razu o jego zmielenie, bądź zmielić je samemu. W wielu sklepach spotkać można uprzednio zmielone mięso w formie kotletów, które na etykiecie podpisane jest jako burgery. Wybór tego rodzaju produktu zdecydowanie odradzamy. Zwykle jest to mięso bardzo słabej jakości, do którego producenci zużywają części tuszy wołowej nieznanego pochodzenia.

Aby kupić odpowiedni kawałek mięsa na burgery, warto udać się do zaufanego rzeźnika bądź sklepu mięsnego. Przy wyborze konkretnej części wołowiny warto zwrócić uwagę na jego świeżość, a także to, czy jest ono dobrze ukrwione. Jak sprawdzić świeżość mięsa? Świeże mięso wraca do swojego pierwotnego kształtu wtedy, gdy naciśnie się je palcem. Będąc w sklepie mięsnym, możemy poprosić sprzedawcę o wykonanie dla nas tego rodzaju testu.

Jeśli nie mamy dostępu do sklepu, w którym kupimy świeży kawałek mięsa do zmielenia, możemy pokusić się o zakup paczkowanego wołowego mięsa mielonego. Wybierając spomiędzy poszczególnych produktów, warto wybrać ten, który ma najprostszy skład, co oznacza brak zbędnych dodatków.

Przyprawy do mięsa na burgery

Jakie mięso na burgery sprawi, że przygotowana przez nas potrawa będzie pyszna? Istotny element stanowi to, jak zmielimy mięso. Stopień zmielenia mięsa nie powinien być ani zbyt duży, ani zbyt mały. Drobno zmielone mięso ma tendencje do wysychania, a z kolei mięso zbyt grubo zmielone może formować się stosunkowo trudno.

Niezwykle ważny aspekt stanowią również przyprawy, którymi doprawimy nasze mięso. Jakie przyprawy warto do niego dodać? Poza solą i pieprzem wskazane jest doprawienie go mieszanką przypraw, które wpadają w nasze gusta. Jest to kwestia subiektywna, jednak zwykle w skład takiej mieszanki wchodzą między innymi:

  • Papryka (ostra i słodka),
  • Czosnek,
  • Tymianek,
  • Gorczyca,
  • Sproszkowana cebula.

Mięso doprawia się jeszcze przed uformowaniem kotletów, tak aby wszystkie przyprawy dobrze je przeniknęły. Doprawianie ich podczas grillowania jest błędem, ponieważ wszystkie te smaki, które zawarte są w przyprawach, nie mają jak do niego przeniknąć. Kolejną błędną praktyką jest dodawanie do mięsa wołowego na burgery jajka bądź bułki tartej – odpowiednio tłuste i wyrobione mięso będzie trzymać się w pożądanej formie bez żadnych dodatków.

Mięso na burgery – alternatywa dla wołowiny

Jakie mięso na burgery wybrać, jeśli nie mamy możliwości bądź chęci skorzystać z mięsa wołowego? Są osoby, które jedzą burgery z mięsa wieprzowego lub jagnięcego. Tego rodzaju burger z pewnością będzie zupełnie inny w smaku, niż ten wołowy, jednak po odpowiednim doprawieniu również może być smaczny.

Wegetarianie również znaleźli sposoby na to, aby móc cieszyć się smakiem burgera. Możliwe jest zrobienie burgera z tofu, ciecierzycy, kaszy jaglanej, kalafiora, fasoli, czy nawet buraków. I tego rodzaju potrawy są przepyszne, w związku z czym nierzadko nawet mięsożercy włączają je do swojego jadłospisu. Burgery wegetariańskie mogą wymagać od nas nieco więcej pracy w przygotowaniu niż te mięsne, jednak zdecydowanie jest to danie, którego również warto spróbować.