Gdy temperatury za oknem rosną, nie ma nic lepszego niż domowy napój izotoniczny. Już jedna szklanka nawodni organizm lepiej niż woda, a przy okazji uzupełni wszystkie niezbędne mu minerały. To niezwykle ważne, szczególnie dla aktywnych osób, a także seniorów. Wymieszajcie więc 3 tanie składniki i przygotujcie własny izotonik, a od razu poczujecie się lepiej.

Co daje napój izotoniczny? 

Czy izotonik jest lepszy niż woda? Zdecydowanie tak. Takie napoje izotoniczne nawadniają znacznie lepiej niż sama woda, gdyż zawierają też cukry i składniki mineralne, zbliżone do tych w płynach ustrojowych. Dzięki temu izotoniki pozwalają szybko uzupełnić elektrolity, co jest szczególnie ważne podczas upałów lub dużej aktywności fizycznej. W sklepach znajdziemy cały wachlarz takich produktów o przeróżnych smakach, jednak nie są one najtańsze, a równie skuteczny napój izotoniczny za znacznie niższą cenę możemy zrobić w domowym zaciszu. Potrzebne będą tylko 3 kuchenne produkty.

Najprostszy izotonik za grosze

Aby przygotować domowy napój izotoniczny potrzebna będzie tylko zielona herbata, miód i sól kamienna. Baza napoju, czyli herbata stanowi źródło cennych przeciwutleniaczy i mikroelementów, ale też pobudzającej teiny. Zapewni więc organizmowi nie tylko doskonałe nawodnienie, ale i doda energii. 

Jeśli chodzi o miód, możecie wybrać dowolny ulubiony rodzaj, gdyż sprawdzi się tu zarówno ten lipowy, jak i gryczany czy rzepakowy. Oczywiście, zamiast miodu możecie użyć też zwykłego cukru, gdyż chodzi po prostu o źródło glukozy. Zdecydowanie zdrowszym i bardziej wartościowym wyborem będzie jednak miód, gdyż oprócz samej słodyczy, doda też przyjemniejszego posmaku.

Ostatni składnik, czyli sól jest nie mniej ważna, gdyż dostarcza sodu, dzięki któremu woda lepiej wchłania się do organizmu. Nie powinna być jednak ona przypadkowa. Najlepiej wybrać sól kamienną, gdyż zawiera znacznie więcej minerałów niż jodowana czy kuchenna

Przepis na domowy napój izotoniczny

Jak zrobić domowy izotonik? Wszystko zajmie dosłownie kilka minut, ale należy zachować odpowiednie proporcje. Na początku musimy zaparzyć 2-3 łyżeczki zielonej liściastej herbaty w 250 ml wody i odstawić na kilka minut. Gotowy napar trzeba lekko wystudzić, a następnie wymieszać herbatę z 1 łyżką miodu i niewielką szczyptą soli. Później, tak przygotowaną bazę uzupełniamy tylko szklanką wody i gotowe