Być może nie każdy kojarzy te zielone kulki, jednak wielu z was z pewnością doskonale zna ich właściwości. To jedne z najcenniejszych skarbów natury, jakie możemy zebrać z podwórka i wykorzystać w kuchni. To ostatni moment, aby je zerwać, więc nie czekajcie ani chwili i przerabiajcie je na wartościowe pyszności. Zdecydowanie warto, bo organizm z pewnością wam za to podziękuje.

Cenne zielone kulki

Dlaczego warto wykorzystywać młode orzechy włoskie? To prawdziwe bogactwo cennych składników, które pomagają na wiele dolegliwości. Po pierwsze, mają mnóstwo witaminy C (tyle samo, co czarne porzeczki). Oprócz tego, znajdziemy w nich również witaminy A, E, PP oraz te z grupy B. Są też bogate w garbniki, kwasy tłuszczowe i wiele dobroczynnych olejków eterycznych. Tak bogaty skład sprawia, że lista korzyści, jakie przynoszą zielone orzechy jest całkiem długa i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Zielone orzechy włoskie - właściwości

  • poprawiają trawienie,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • działają przeciwzapalnie,
  • wzmacniają odporność,
  • przyspieszają metabolizm,
  • pomagają w leczeniu chorób pasożytniczych.
  • wpływają na pamięć i koncentrację,
  • korzystnie wpływają na układ hormonalny,
  • poprawiają krążenie,
  • działają uspokajająco,
  • pomagają przy biegunkach.

Kiedy zbiera się zielone orzechy?

Mówi się, że zielone orzechy zrywa się od maja do maksymalnie początku lipca, ale wciąż jeszcze są na drzewach, więc to ostatni dzwonek na zbiory. Pamiętajmy jednak, że do zbierania nadają się tylko miękkie młode orzechy. Najlepiej sprawdzić to wykałaczką - jeśli po przekłuciu z orzecha wycieknie sok, to nadają się do zebrania. Warto też zwrócić uwagę na to, żeby zrywać je delikatnie, tak, aby nie uszkodzić gałęzi.

Co można zrobić z zielonych orzechów włoskich?

Te cenne zielone kuleczki najczęściej przerabia się na nalewkę, jednak to nie wszystkie możliwości. Można z nich zrobić też pyszny sok, syrop, konfitury, a nawet oliwę. Cokolwiek postanowicie z nich zrobić, pamiętajcie jednak, że młode orzechy włoskie zostawiają brązowe plamy na dłoniach, dlatego przed ich przetwarzaniem, lepiej założyć rękawiczki.