Bogactwo sezonowych owoców sprawia, że latem chętnie pałaszujemy obiady na słodko. Pierogi z jagodami, naleśniki z malinami i makaron z truskawkami to tylko początek długiej listy pysznych propozycji, ale jednym z najlepszych wyborów są knedle ze śliwkami. Te idealne powinny mieć mięciutkie, delikatne ciasto i pyszne nadzienie, ale nie każdy potrafi takie zrobić. Zobaczcie sprawdzony przepis od mojej cioci, która dodaje do nich 1 extra składnik. 

Jak zrobić dobre ciasto na knedle?

Pierwszym krokiem, od którego zaczyna się każdy przepis na knedle ze śliwkami jest oczywiście dobre ciasto ziemniaczane. Choć robi się je tylko z kilku składników, to często wychodzi zbyt twarde i gumowate, a winą zwykle są nieodpowiednie proporcje, za dużo jajek lub zły wybór kartofli. Pamiętajmy więc, że aby masa wyszła delikatna, ale idealnie zwarta i elastyczna, najlepiej wybierać mączyste typy ziemniaków. Dzięki temu nie będziemy musieli dodawać aż tyle mąki, a ciasto i tak będzie się idealnie formowało i lepiło.

Musimy też pamiętać, aby nie dodawać zbyt dużo mąki, nawet jeśli podczas zagniatania masa wydaje nam się zbyt luźna. Kolejnym sprytnym trikiem jest dodawanie żółtka, zamiast całego jajka, gdyż wtedy ciasto wychodzi mniej twarde i dosłownie rozpływa się w ustach.

Jak się robi knedle ze śliwkami?

Kiedy mamy już przygotowane fantastyczne ciasto na knedle, możemy brać się za lepienie. Najpierw należy więc przygotować śliwki, czyli dokładnie je umyć i wyjąć pestki. Dziurki po nich nie zostawiamy jednak pustej, bo można ją wypełnić czymś przepysznym, co podkręci smak całej potrawy. Mało kto wie, że pustą przestrzeń po pestce ze śliwki warto wypełnić migdałem lub niewielkim kawałkiem marcepanu, a wtedy przygotujemy knedle z pyszną niespodzianką w środku.

Tak przygotowane knedle ze śliwkami i marcepanem podajemy solo lub z bułką tartą, śmietaną czy sosem owocowym. W każdej z tych wersji smakują przepysznie, dlatego polecamy spróbować różnych odsłon i wybrać swoją ulubioną.

Przepis na knedle ze śliwkami i migdałami

Składniki:

  • 700 g śliwek
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • garść migdałów lub około 50 g marcepanu

Przygotowanie:

1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka oraz miękkie masło i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

2. Śliwki dokładnie myjemy, a następnie nacinamy i wyjmujemy pestki. W miejsca po nich wkładamy po jednym migdale lub po kawałku marcepanu i zamykamy owoce. 

3. Przygotowane ciasto dzielimy na równe kulki, a następnie każdą z nich spłaszczamy w dłoniach, nadziewamy śliwką i porządnie sklejamy w kulkę. 

4. Gotowe knedle ze śliwkami gotujemy we wrzątku przez około 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.