Każdy, kto ma swój własny ogródek lub nawet niewielką działkę, może się uważać za szczęściarza. Choć w sklepach można kupić większość warzyw i owoców, nigdy nie smakują one tak jak te, które się samodzielnie wyhodowało i zerwało z krzaczka. Już samo zbieranie jest przyjemne - w końcu wielu z was na pewno w dzieciństwie zajadało się truskawkami i malinami z ogrodu babci. 

Maliny, jak i inne rośliny, trzeba dobrze nawozić, by miały siłę wypuścić wiele owoców. W tej roli świetnie sprawdza się prosta do zrobienia odżywka z resztek, które są w waszych kuchniach. 

Nawóz do malin z kuchennych resztek

Wspomniane resztki to nic innego, jak skórki bananów. Są one bardzo bogate w potas, magnez, fosfor oraz wapń - czyli to, czego potrzebują maliny. Nawóz ze skórek stymuluje wzrost roślin oraz ich kwitnienie, a im więcej kwiatów, tym więcej owoców. Ze skórek bananów można zrobić kiszonkę, ale nie tylko.

Innym sposobem jest suszenie. Należy po prostu pokroić skórki na kawałki i rozłożyć na kawałku materiału, a następnie umieścić je na słonecznym parapecie. Można też położyć je na balkonie w ciepły dzień. Kiedy skórki wyschną, wystarczy zmielić je na proszek, a później wymieszać go z wierzchnią warstwą ziemi pod malinami. 

Jaką odmianę malin wybrać?

W sklepach ogrodniczych można spotkać się z wieloma odmianami malin. Owocują one w różnym czasie, jedne mają więcej owoców, drugie mniej. Część odmian jest bardziej odporna na szkodniki, a o inne trzeba mocno zadbać w tej kwestii. Do obficie owocujących odmian malin można zaliczyć poniższe:

  • Laszka - odmiana wczesna, rodzi wydłużone, duże owoce. 
  • Polana - odporna na wiele chorób. 
  • Rubin - ma duże, lekko kwaśne owoce o silnym aromacie. Idealne do deserów. 
  • Polka - jej owoce są duże i lekko błyszczące. Podobnie jak Polana, jest odporna na choroby. 
  • Beskid - owocuje bardzo obficie.
  • Polonez - bardzo smaczne owoce, dobre do przechowywania (nie ciemnieją po zerwaniu)

A dla urozmaicenia w ogrodzie możecie wybrać także odmianę „Poranna Rosa”, która charakteryzuje się owocami o jasnożółtym kolorze.