Przy wspólnym stole

Dziewczyny z wypiekami - Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz
18.05.2020

Dziewczyny z wypiekami i porady na pyszny tort na różne okazje

Małgorzata Nagat i Agata Stankiewicz, czyli Dziewczyny z wypiekami, to prawdziwe cukiernicze czarodziejki. W swojej pracowni przygotują nie tylko bajeczny tort urodzinowy czy tort na chrzciny. Robią nawet tort w kształcie sukni ślubnej! W cyklu "Przy wspólnym stole" podpowiadają, od czego zacząć pieczenie tortów we własnej kuchni i jakie są ostatnie cukiernicze trendy.

andrzej-slider-fb
17.05.2020

Andrzej Polan o pasji gotowania i wyzwaniach restauratora

Pociąg do gotowania czuł już w dzieciństwie. Kuchnia była centralnym miejscem w jego domu rodzinnym i to właśnie tam, pod okiem mamy i babci, zdobywał swoje pierwsze umiejętności kulinarne. Andrzej Polan to ceniony kucharz i szef kuchni, który pasją do gotowania zaraża kolejne pokolenia. W rozmowie opowiada nam jak wyglądała jego droga do sukcesu, co najbardziej ceni sobie w polskiej kuchni, a także o tym, jak odczuwa skutki pandemii jako właściciel dwóch restauracji.

Policzki wołowe
16.05.2020

Policzki wołowe - modny i smaczny specjał

Policzki wołowe to delikatne fragmenty mięsa wykrojone z głowy zwierzęcia, wartościami odżywczymi dorównujące polędwicy. Odpowiednio przyrządzone mogą być bazą wielu smacznych potraw. Wracają na polskie stoły i słusznie! W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię tego produktu i podpowiadamy sprawdzone przepisy na policzki wołowe.

Dim sum
04.05.2020

Dim sum – chińskie pierożki pod lupą

Polacy kochają pierogi, nic więc dziwnego, że coraz chętniej sięgają po orientalną propozycję w formie chińskich pierożków. Tradycyjne dim sum to zestaw smakowitych przekąsek, ale równie dobrze może być to sycące danie obiadowe. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy tradycję wyrobu dim sum, przepis i zwyczaj podawania.

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
05.04.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

Gieno-Mientkiewicz-z-oscypkiem-2-min-
01.03.2020

Sery traktuję jak przyprawy – rozmowa z Gieno Mientkiewiczem

Polskie sery to produkt wciąż odkrywany na nowo. Coraz większy dostęp do serów zagrodowych pozwala w pełni docenić ich walory smakowe. Serów o wyrazistym smaku lepiej nie przytłaczać innymi dodatkami. Gieno Mientkiewicz od lat promuje polskie sery zagrodowe oraz dzieli się wiedzą na temat ich różnorodności. W cyklu Przy wspólnym stole porozmawialiśmy z Gienem Mientkiewiczem o różnych odmianach sera, wyjątkowości regionalnego produktu oraz domowym serowarstwie.

pyza
16.02.2020

Swojska egzotyka – Pyza Made in Poland o kuchniach azjatyckich w Polsce

Każdy miłośnik kuchni azjatyckich ją zna. Od 13 lat podróżuje do Azji, a w jej domu pałeczki podawane są do stołu codziennie. To na blogu Wiktorii Góreckiej, Pyza Made in Poland szukamy informacji o elektryzujących otwarciach i daniach, których po prostu trzeba spróbować. Nam opowiedziała o obsesji autentyczności, wietnamskim dzieciństwie i fenomenie ramenu.

kolacja-slider
09.02.2020

Romantyczna kolacja we dwoje. Z tymi przepisami się uda!

Czy randka może zacząć się w kuchni? Zdecydowanie tak! Wystarczy kilka chwil i dobry przepis, aby powstała szybka kolacja dla dwojga. Idealna na Walentynki lub inną specjalną, romantyczną okazję. A jeśli łączy Was pasja do gotowania, to tym bardziej kolacja we dwoje może być wspólnym dziełem. Sprawdźcie, jaki przepis na romantyczną kolację będzie dobry dla Was i o czym warto pamiętać, aby wszystko poszło zgodnie z planem.

ziemniaki 12
26.01.2020

Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk

Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.

karnawal-paczki-iStock
19.01.2020

Od Wenecji po Nowy Orlean. Jak świętują karnawał?

Karnawał to czas rozpoczynający się w Uroczystość Objawienia Pańskiego znanego, jako Święto Trzech Króli (6 stycznia) i kończący się we wtorek, przed Środą Popielcową. Najsłynniejsze karnawałowe obchody praktykowane są w Wenecji, w londyńskiej dzielnicy Nothing Hill i w brazylijskim Rio de Janerio. Głośne i kolorowe pochody są wyrazem lokalnej tradycji. W cyklu Przy wspólnym stole przyjrzeliśmy się krótkiej historii karnawału.