Przy wspólnym stole

Wegetarianizm w sercu Bieszczad - rozmowa z Katarzyną Rozmysłowicz
30.08.2020

Wegetarianizm w sercu Bieszczad – rozmowa z Katarzyną Rozmysłowicz

Wiele osób skrycie marzy o zamieszkaniu w Bieszczadach. Kusi ich myśl o życiu w zgodzie z naturą i z porami roku. Kolejnym argumentem za przeprowadzką może być książka „Przystanek Cisna.Kuchnia wege w sercu Bieszczad” Katarzyny Rozmysłowicz. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z autorką o jej początkach z kuchnią wegetariańską, pomyśle na książkę oraz o sezonowości w kuchni.

Wakame
18.08.2020

Wakame bez tajemnic. Jak i dlaczego warto dodać wodorosty na talerz

Jeden z ulubionych produktów w kuchni japońskiej i koreańskiej, cieszący się coraz większą popularnością także w innych częściach świata. Wodorosty wakame są świetnym dodatkiem do sałatek, zup oraz innych potraw. Ale jaka jest historia tego produktu i tradycja podawania? Podpowiadamy w cyklu „Przy wspólnym stole”.

weganon
18.08.2020

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.

Beza pavlova
30.07.2020

Kusząca beza pavlova - przepis na deser z historią

Beza pavlova - zwana też bezą Pavlovej - to wypiek, który wyjątkowo prezentuje się na stole. Podana jako słodka niespodzianka na uroczyste przyjęcie czy deser w ramach rodzinnego spotkania zawsze spotyka się z aprobatą. Pavlova to bowiem połączenie słodkich blatów bezy, kremu i soczystych owoców. Skąd wzięła się jej nazwa i co powinno znaleźć się w prawdziwej Pavlovej? O tym w cyklu "Przy wspólnym stole".

Spacer w lesie
26.07.2020

Terapeutyczna moc grzybobrania. Znamy powód, dlaczego warto iść do lasu

Leśne wycieczki od dawna uznawane są za jedną z najzdrowszych aktywności. Las posiada swój mikroklimat, który pozwala łatwiej oddychać. Wielokrotnie, aby się uspokoić włączamy sobie śpiew ptaków, szum liści drzew lub szemrzący potok z różnych aplikacji na telefony. Zamiast korzystać z cyfrowych zamienników, warto pójść do lasu i usłyszeć to na własne uszy. Podpowiadamy, dlaczego warto pójść do lasu i skorzystać z terapeutycznej mocy grzybobrania.

Kwas chlebowy
16.07.2020

Kwas chlebowy – jak powstał wyjątkowy polski napój

„Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy” – głoszą słowa ludowej przyśpiewki. Produkt będący efektem fermentacji chleba nie tylko skutecznie gasi pragnienie, ale również dostarcza sporo wartościowych składników odżywczych. W czym tkwi jego sekret i jak zrobić kwas chlebowy w domu? Wyjaśniamy w cyklu "Przy wspólnym stole".

ziemniaki 12
12.07.2020

Odczarujmy ziemniaka! – wywiad z Joanną Jakubiuk

Ziemniak to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. W końcu jemy go prawie codziennie – jako puree, kopytka czy frytki. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i kulinarna aktywistka, przekonuje jednak, że ta mało urodziwa bulwa powinna stać się naszym dobrem narodowym. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o ziemniaczanej mapie Polski, kolekcjonowaniu wałków do ciasta i najlepszych podlaskich daniach.

Magdalena Żelazowska
09.07.2020

Magdalena Żelazowska o podróżach kulinarnych i nie tylko!

Chyba każdy choć raz chciał się wyprowadzić w jakieś fajne miejsce i zacząć wszystko od początku. Magdalena Żelazowska, autorka książki "Rzuć to i jedź, czyli Polki na krańcach świata" zna wiele takich osób. Dziesięć Polek, które porzuciły dotychczasowe życie i wyjechały na antypody, opowiedziało jej o swoich przygodach. Dla magazynu "Moje Gotowanie" autorka opowiedziała

policzki-wolowe
01.07.2020

Policzki wołowe - modny i smaczny specjał

Policzki wołowe to delikatne fragmenty mięsa wartościami odżywczymi dorównujące polędwicy. Odpowiednio przyrządzone mogą być bazą wielu smacznych potraw. Wracają na polskie stoły i słusznie! W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię tego produktu i podpowiadamy sprawdzone przepisy na policzki wołowe.

Kuchenny kredens
26.06.2020

Kuchenny kredens, czyli jak dania sprzed lat wracają przy wspólnym stole

Monika Śmigielska, autorka bloga Kuchenny Kredens, obrała nietypową drogę w kuchni. Wyszukuje, odświeża i testuje przepisy na dania obiadowe, desery, zupy i napoje sprzed lat. A dokładniej ponad stuletnie receptury na potrawy, których nazwy mogą wywołać konsternację u współczesnych gospodyń. W rozmowie w cyklu „Przy wspólnym stole” zdradza, co i jak kiedyś gotowały Polki.