Bulion z ogórecznikiem, rukolą i parmezanem

Ocena:

4.45 (155)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Młode liście ogórecznika sa używane jako przyprawa do sałatek, zup i innych dań. Smakiem i zapachem przypominają ogórki. Wypróbuj, jak smakują w bulionie z rukolą i parmezanem.

Składniki:

  • ogórecznik  0.5 l

  • rukola  200 g

  • dymka  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • białe wino  190 ml

  • bulion warzywny  1 l

  • parmezan  80 g

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • makaron tagliatelle  400 g

Bulion z ogórecznikiem, rukolą i parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórecznika i rukolę drobno kroimy. Dymki i czosnek siekamy.

  • Krok 2:

    W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek i dymki. Dorzucamy całą zieleninę, mieszając dusimy.

  • Krok 3:

    Kiedy trochę zmięknie, wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 3–5 min, aż odparuje alkohol.

  • Krok 4:

    Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Mieszamy z parmezanem (60 g), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Podajemy z tagliatelle, posypujemy dodatkowo parmezanem.

Porady

Zobacz też: Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne