Tortilla z cukinią, pesto i rukolą

Ocena:

4.49 (176)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sycący omlet na zdrowe śniadanie - tym razem inspirowany hiszpańską tortillą.

Składniki:

  • olej  40 ml

  • pomidorki koktajlowe  10 szt.

  • jajka  6 szt.

  • rukola  20 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • cukinia  2 szt.

  • czosnek  1 szt.

  • zielone pesto  60 g

Tortilla z cukinią, pesto i rukolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinie: myjemy i kroimy w ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cukinię i smażymy ok. 5 min, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ją do jajek. Mieszamy. Patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym.

  • Krok 2:

    Jajka: ubijamy z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.

  • Krok 3:

    Omlet: rozgrzewamy pozostały olej na patelni. Wlewamy masę jajeczną z cukinią. Smażymy na małym ogniu przez 10 min. Gdy omlet będzie prawie ścięty, przesuwamy go na duży talerz i odwracamy, zsuwając z powrotem na patelnię. Smażymy, aż tortilla będzie rumiana i całkowicie ścięta.  

  • Krok 4:

     Pomidorki koktajlowe: wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2–3 min, aby trochę je zmiękczyć i przysmażyć skórkę.

  • Krok 5:

    Podanie: tortillę przecinamy wszerz. Jedną połowę smarujemy 2 łyżkami pesto, przykrywamy drugą połową i wierzch smarujemy resztą pesto. Dekorujemy świeżą rukolą i podsmażonymi pomidorkami. 

Porady

Zobacz też: Spaghetti z pesto i cukinią

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne