Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.49 (176)
Sycący omlet na zdrowe śniadanie - tym razem inspirowany hiszpańską tortillą.
olej 40 ml
pomidorki koktajlowe 10 szt.
jajka 6 szt.
rukola 20 g
sól 3 g
pieprz 2 g
cukinia 2 szt.
czosnek 1 szt.
zielone pesto 60 g
Cukinie: myjemy i kroimy w ćwierćplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cukinię i smażymy ok. 5 min, aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ją do jajek. Mieszamy. Patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym.
Jajka: ubijamy z solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem.
Omlet: rozgrzewamy pozostały olej na patelni. Wlewamy masę jajeczną z cukinią. Smażymy na małym ogniu przez 10 min. Gdy omlet będzie prawie ścięty, przesuwamy go na duży talerz i odwracamy, zsuwając z powrotem na patelnię. Smażymy, aż tortilla będzie rumiana i całkowicie ścięta.
Pomidorki koktajlowe: wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2–3 min, aby trochę je zmiękczyć i przysmażyć skórkę.
Podanie: tortillę przecinamy wszerz. Jedną połowę smarujemy 2 łyżkami pesto, przykrywamy drugą połową i wierzch smarujemy resztą pesto. Dekorujemy świeżą rukolą i podsmażonymi pomidorkami.
Porady
Zobacz też: Spaghetti z pesto i cukinią