Zupa z migdałami, winem i prosciutto

Ocena:

4.48 (165)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
Przepis na gęstą, pożywną zupę z prosciutto i mlekiem

Składniki:

  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka oliwy
  • 4 plasterki prosciutto
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 l chudego mleka
  • 15 dag startego miękkiego, łagodnego żółtego sera (gouda)
  • 5 dag śmietankowego serka topionego
  • sól
  • pieprz
  • miód
  • sok z cytryny
  • gruby szczypior

Zupa z migdałami, winem i prosciutto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Migdały prażymy na rumiany kolor na suchej patelni, zdejmujemy i odkładamy.
  • Tę samą patelnię smarujemy oliwą, wrzucamy porwaną na kawałki szynkę, smażymy, aż zacznie chrupać na brzegach.
  • W garnku rozgrzewamy masło, zasypujemy mąką, mieszając zasmażamy na złoto, następnie wlewamy wino, bulion i mleko, mieszając zagotowujemy. Dodajemy oba rodzaje sera, mieszamy, aż się rozpuszczą.
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Rozlewamy na talerze, każdą porcję posypujemy szynką, pokrojonym szczypiorem i płatkami migdałowymi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne