Przepis na gęstą, pożywną zupę z prosciutto i mlekiem
Składniki:
3 łyżki płatków migdałowych
łyżka oliwy
4 plasterki prosciutto
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
5 łyżek białego wina
1 l bulionu warzywnego
1/2 l chudego mleka
15 dag startego miękkiego, łagodnego żółtego sera (gouda)
5 dag śmietankowego serka topionego
sól
pieprz
miód
sok z cytryny
gruby szczypior
Zupa z migdałami, winem i prosciutto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Migdały prażymy na rumiany kolor na suchej patelni, zdejmujemy i odkładamy.
Tę samą patelnię smarujemy oliwą, wrzucamy porwaną na kawałki szynkę, smażymy, aż zacznie chrupać na brzegach.
W garnku rozgrzewamy masło, zasypujemy mąką, mieszając zasmażamy na złoto, następnie wlewamy wino, bulion i mleko, mieszając zagotowujemy. Dodajemy oba rodzaje sera, mieszamy, aż się rozpuszczą.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Rozlewamy na talerze, każdą porcję posypujemy szynką, pokrojonym szczypiorem i płatkami migdałowymi.