Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym

Pyszna, kremowa zupa z pora z dodatkiem serka śmietankowego i mielonego mięsa

Dodany przez: jambalaya

Zupa z pora z serkiem i mięsem mielonym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

Składniki

  • 30 dag mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duży por/ biała część (ok. 300 g)
  • 2 szalotki
  • kilka małych marchewek
  • oliwa
  • serek topiony śmietankowy 100g
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • świeże zioła, np. natka pietruszki, oregano, listki tymianku
  • Do podania:
  • grzanki ziołowe

Przygotowanie

  1. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy, tak by straciło kolor surowizny - kilka minut na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na miseczkę odsączając z nadmiaru tłuszczu. Na tej samej patelni, na 2 - 3 łyżkach oliwy podsmażyć mieszając pokrojony w krążki por i posiekane szalotki, podlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i dusić dalej ok 10 minut. Przełożyć zawartość patelni do garnka z bulionem, dodać małe marchewki i gotować ok. 20 minut. Odmierzyć szklankę wywaru, wlać do plastikowego pojemnika i zmiksować wraz kostką serka topionego, do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej barwy, dodać śmietankę - całość wlać do zupy, wymieszać. Mięso także można przełożyć już do garnka. Zupę doprawić dużą ilością pieprzu i gałka muszkatołową - szczypta wystarczy. Na talerzach przybrać zieleniną (na zdj. listki oregano). Podawać z grzankami z pszennej bułki. Zupę można także zmiksować (bez marchewek), a potem dodać mięso. Można też zagęścić łyżką mąki, ale zupa bez tego jest już kaloryczna.
obiad kolacja zupa por mielone mięso serowa zupa porowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze