Zupa włoska fasolowa

Ocena:

4.46 (157)

  • 60 min.
  • dla 5 osób

Sycąca zupa włoska fasolowa z dodatkiem parmezanu i makaronu ditalini (krótkie rurki) to pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Włoskie przyprawy podkreślą charakter dania, a fasolka doda smaczku.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g paprykowej kiełbasy
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 puszki białej fasoli
  • sól, pieprz
  • puszka pomidorów pelati
  • 3/4 l bulionu drobiowego
  • 1/2 opakowania makaronu ditalini (krótkie rurki)
  • suszone włoskie zioła
  • tarty parmezan
  • świeży tymianek

Zupa włoska fasolowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, mieszając, 5 min.
  • Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pocięty w plasterki seler, dusimy razem 5 min. Wciskamy przez praskę czosnek, dusimy minutę.
  • Dodajemy fasolę razem z zalewą, oprószamy solą i pieprzem, wlewamy pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron, gotujemy, aż będzie al dente. Jeśli zupa jest za gęsta (powinna być, ale nie tak, żeby stała w niej łyżka) dolewamy wody, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy ziołami.
  • Przed podaniem posypujemy parmezanem i tymiankiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: Pikantna zupa fasolowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne