ziemniaki_nadziewane_masa_szpinakowo_twarogowa

ZIEMNIAKI NADZIEWANE MASĄ SZPINAKOWO - TWAROGOWĄ

Ocena:

4.45 (172)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Pyszne ziemniaczki nadziewane szpinakiem i twarogiem,polecam ten fajny przepis.

Składniki:

  • 6 sztuk sporej wielkości ziemniaków
  • 450 g mrożonego szpinaku ze śmietaną ("Green Grocers" dostępny w Lidl )
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 100 g żółtego sera
  • 200 ml jogurtu naturalnego (lub śmietany )

Ziemniaki nadziewane masą szpinakowo - twarogową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie myjemy,przecinamy każdy wzdłuż,wkładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut,tak aby nie były całkiem miękkie.
  • Szpinak,najlepiej wcześniej rozmrożony przekładamy do garnka,zagotowujemy.Kiedy lekko przestygnie dodajemy twaróg,przyprawy,jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy.Z połówek wydrążamy środek ziemniaka.Wyjęty miąższ,rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy szpinakowej,dokładnie ją mieszamy i nakładamy do miseczek z ziemniaków.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy nadziane ziemniaki,następnie posypujemy je startym serem.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 *C i zapiekamy 15-20 minut.
  • Podajemy z jogurtem lub śmietaną.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne