Sara Buenfeld

Babeczki dyniowe z mąki orkiszowej

Ocena:

5 (2)

  • 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki dyniowe sprawdzą się jako przekąska na Halloween lub drugie śniadanie do szkoły. Te muffiny dyniowe z mąki orkiszowej mają niezrównany korzenny smak, do tego są wilgotne i mięciutkie. Po prostu pycha! 

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • syrop klonowy  1 łyżka stołowa

  • rodzynki  100 g

  • proszek do pieczenia  1.5 łyżeczki

  • orzechy pekan  25 g

  • cynamon  2 łyżeczki

  • orzechy pekan  25 g

  • mąka orkiszowa  175 g

  • mleko roślinne  125 ml

  • jogurt grecki  125 ml

  • imbir  0.5 łyżeczki

  • przyprawy korzenne  0.5 łyżeczki

  • dynia  200 g

Babeczki dyniowe z mąki orkiszowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni/180 stopni z termoobiegiem/gaz 6, wykładamy foremkę na muffiny 10-11 papilotkami i cienko smarujemy olejem (inaczej masa będzie się przyklejała do papieru) – ewentualnie używamy silikonowych foremek. Ścieramy dynię na grubej tarce i wkładamy do miski, a następnie wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na 5 minut. Ugotowaną dynię miksujemy z przyprawami na gładką masę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 2:

    Pieczenie: mieszamy jogurt, jajka, mleko owsiane i syrop klonowy z dynią, a następnie dodajemy mąkę, rodzynki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mleka. Nakładamy masę do foremek na muffiny i posypujemy babeczki utłuczonymi orzechami pekan. Pieczemy przez 20-25 minut, aż muffinki wyrosną. Pozostawiamy do ostygnięcia i możemy podawać. Babecki dyniowe przechowujemy w chłodzie do trzech dni – w szczelnym pojemniku.

     

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/healthy-pumpkin-muffins

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne