www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki dyniowe sprawdzą się jako przekąska na Halloween lub drugie śniadanie do szkoły. Te muffiny dyniowe z mąki orkiszowej mają niezrównany korzenny smak, do tego są wilgotne i mięciutkie. Po prostu pycha!
jajka 2 szt.
syrop klonowy 1 łyżka stołowa
rodzynki 100 g
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
orzechy pekan 25 g
cynamon 2 łyżeczki
orzechy pekan 25 g
mąka orkiszowa 175 g
mleko roślinne 125 ml
jogurt grecki 125 ml
imbir 0.5 łyżeczki
przyprawy korzenne 0.5 łyżeczki
dynia 200 g
Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni/180 stopni z termoobiegiem/gaz 6, wykładamy foremkę na muffiny 10-11 papilotkami i cienko smarujemy olejem (inaczej masa będzie się przyklejała do papieru) – ewentualnie używamy silikonowych foremek. Ścieramy dynię na grubej tarce i wkładamy do miski, a następnie wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na 5 minut. Ugotowaną dynię miksujemy z przyprawami na gładką masę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Pieczenie: mieszamy jogurt, jajka, mleko owsiane i syrop klonowy z dynią, a następnie dodajemy mąkę, rodzynki i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby dodajemy odrobinę więcej mleka. Nakładamy masę do foremek na muffiny i posypujemy babeczki utłuczonymi orzechami pekan. Pieczemy przez 20-25 minut, aż muffinki wyrosną. Pozostawiamy do ostygnięcia i możemy podawać. Babecki dyniowe przechowujemy w chłodzie do trzech dni – w szczelnym pojemniku.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/healthy-pumpkin-muffins