Ciasto dyniowe z masą serową i rodzynkami

Aromatyczne jesienne wypieki prezentują się i smakują wspaniale - jak to ciasto dyniowe z masą serową i rodzynkami.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 25 dag purée z dyni
  • 3 jajka
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa:
  • 25 dag serka typu philadelphia
  • łyżeczka cukru pudru
  • garść rodzynek

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę maślaną przelewamy do miski i dodajemy do niej purée z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
  2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy partiami do masy, za każdym razem dokładnie mieszając, aby nie pozostawić grudek mąki w cieście.
  3. W drugiej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy pianę do masy dyniowej.
  4. Pieczemy 45 min w temp. 180°C. W misce łączymy składniki na masę serową. Gdy ciasto się upiecze i wystygnie, wykładamy ją na wierzch
  5. Przepis Damiana Kordasa z magazynu "Moje Gotowanie" 11/2016
dynia deser sernik ciasto rodzynki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze