Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 10 minut
Porcja: 220 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
2 jajka
1/2 litra mleka
szklanka wody
sól
łyżka masła lub oleju
Nadzienie:
6 parówek
20 dag żółtego sera (np. gouda)
1/2 czerwonej papryki
sól, pieprz
Zawijańce naleśnikowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: wsypać mąkę do garnuszka, dodać jajka, mleko, wymieszać łyżką lub mikserem. Dodać wodę tak, by ciasto miało gęstość śmietany. Dodać rozpuszczone masło i sól, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Smażyć cieniutkie naleśniki. Po usmażeniu na każdy kłaść pół parówki, paski żółtego sera, kawałeczki papryki, posypać solą i pieprzem, ciasno zawinąć.
Naleśniki ułożyć na patelni, lekko podsmażyć, podawać przekrojone na pół.