ZAPIEKANY KOTLET SCHABOWY Z SEREM I PIECZARKAMI

Przepis na tego typu kotlety schabowe nie jest trudy. A NAPRAWDĘ ŚWIETNIE SMAKUJE

Dodany przez: justyna21

ZAPIEKANY KOTLET SCHABOWY Z SEREM I PIECZARKAMI

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • schab
  • 8pieczarek
  • 1pomidor
  • dowolna przyprawa np.oregano
  • ser w plastrach lub starty na tarce
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • smalec
  • trochę oleju

Przygotowanie

  1. Schab rozklepujemy tłuczkiem wkładamy do jajka ze szczyptą soli(według uznania) i panierujemy w bułce tartej.
  2. Opanierowane kotlety schabowe smażymy na smalcu na złocisty kolor na małym ogniu.
  3. W między czasie ,gdy smażymy kotlety przyrządzamy pieczarki z pomidorem.
  4. Pieczarki i pomidora należy opłukać i pokroić w niewielką kosteczkę.
  5. Następnie rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pieczarki z pomidorem i dobrze podsmażać.Mieszając je dodajemy dowolna przyprawę i odrobinę soli i pieprzu.
  6. Gdy mamy już upieczone kotlety schabowe wkładamy je do brytfanny lekko przesmarowanej smalcem -następnie rozkładamy na wierzchu kotleta podsmażone pieczarki z pomidorem,a na wierzch tego kładziemy ser w plasterkach lub starty.
  7. Gdy wszystko jest już gotowe wkładamy kotlety do piekarnika nagrzanego do temp.160-180 stopni
  8. i zapiekamy je tak aby ser się roztopił i lekko zarumienił.
  9. Gotowe kotlety podawać z ziemniakami i zieloną sałatką ze śmietaną.
  10. Życzę smacznego
ser obiad Kotlet schabowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze