Marynowane kotlety schabowe

Ocena:

4.45 (188)

  • 25 min.
  • dla 4 osób

Inna odsłona tradycyjnego kotleta schabowego.

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1/2 łyżeczki całej kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Marynowane kotlety schabowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do moździerza przełożyć kumin rzymski, gorczycę, płatki papryki, kolendrę i zioła.
  • Wszystkie przyprawy dokładnie utrzeć.
  • Utarte przyprawy przełożyć do miseczki. Dodać do nich sól i 3 łyżki oleju;, dokładnie wymieszać.
  • Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem.
  • Kotlety pokryć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać i dokładnie wymieszać z mlekiem.
  • Zamarynowane kotlety obtaczać w mące, zamaczać w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.
  • Kłaść je na rozgrzany na patelni olej.
  • Smażyć na rumiano z obu stron.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne