Zapiekanki z grzybami

Powiem jedno: są świetne do białego wina.w sumie bez wina też dobrze smakują

ZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • sól
  • 100 gram margaryny
  • 250 gram grzybów
  • cebula
  • łyżka masła
  • 2 łyżka posiekanej natki pietruszki i kilka listków do dekoracji
  • 50 ml mleka
  • 100 g kwasnej śmietany
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,jajkiem i margaryną. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
  • Cebulę obieramy i siekamy. Część grzybów kroimy drobmno,a część w większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło,wsypujemy grzyby i cebulę i dusimy około 10 minut. N akoniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki.Cienko rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonych foremek.
  • Mleko,smietanę i 2 jajka mieszamy ,doprawiamy sola i pieprzem. Łączymy z podsmażonymi grzybami z cebulą. Mieszamy i wsypujemy natkę pietruszki. Nadzienie nakładamy na ciasto w foremkach.
  • Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy listami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy