Zapiekanka z rybą

Pyszna zapiekanka która może być podawana jako danie obiadowe lub kolacja.

Dodany przez: domin331

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg fileta z ryby białej (najlepiej dorsza),
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler,
  • 2 cebule,
  • 15 dag suszonych polskich śliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • Sos
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • pół szklanki soku pomidorowego (może być koncentrat)
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Rybę skropić sokiem z cytryny i smażyć bez panierki. Warzywa: ziemniaki pokroić w plasterki, marchewke pokroić w kostkę,seler w kostkę, cebulę pokroić w piórka i wszystko to dusić na oleju, dodać suszone śliwki i łyżkę masła. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć duszone warzywa. Na wierzch położyć rybę i zalać sosem. Zapiekać pół godziny w temperaturze 180 stopni C.
  2. Wykonanie sosu.
  3. Wymieszać pół szklanki śmietany z połową szklanki soku pomidorowego lub koncentratu, dodać ząbek czosnku i sól, pieprz do smaku. Gotowym sosem zalać potrawę i wstawić do zapieczenia.
  4. Smacznego
obiad ryba zapiekanka Jarzyby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze