Zapiekanka z kaszy jaglanej

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 30 minut Pieczenie: 20 minut Porcja: 435 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez: mojegotowanie

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
435 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • sos sojowy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 dag twardego sera feta
  • 2 łyżki szczypiorku
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaszę przelać wrzątkiem, odcedzić. W garnku zagotować bulion z łyżką masła. Wsypać kaszę, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować około 30 minut.
  2. Cebule obrać i posiekać. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki, trochę sosu sojowego, skórkę z cytryny, szczypiorek, doprawić świeżo mielonym pieprzem, smażyć, aż sos odparuje, mieszając od czasu do czasu. Pieczarki przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i zeszklić cebulę.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: kaszę, cebulę, kaszę, pieczarki i kaszę. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawać z sosem pomidorowym.
obiad kolacja zapiekanka wegetariańska pieczarki Kasza jaglana zapiekanka z kaszy jaglanej
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze