zapiekanka_z_karczkiem

Zapiekanka z karczkiem.

Ocena:

4.52 (193)

  • 24 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Soczysty, mięciutki i aromatyczny karczek, zamarynowany dzień wcześniej.

Składniki:

  • 1 kg karczku b/k
  • 0,5 kg pieczarek
  • 25 dag żółtego sera
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • keczup
  • 1 mały majonez
  • sos czosnkowy (ja użyłam własnej roboty)
  • 1 łyżka smalcu

Zapiekanka z karczkiem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dzień przed pieczeniem - Mięso podzielić na 5-6 kotletów. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę, posolić, opieprzyć i wlać oliwę i ocet balsamiczny. Wymieszać. Natrzeć mięso i wstawić na noc do lodówki. Ew. kilka godzin.
  • Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć na grubej tarce.
  • Naczynie żaroodporne posmarować cieniutko smalcem, na spodzie rozsmarować trochę majonezu.
  • Położyć na nim karczek (jedną warstwę), posypać połową pieczarek, posmarować sosem czosnkowym, a na wierzch cienko rozsmarować keczup. Rozłożyć połowę startego sera. Znów kładziemy karczek, resztę pieczarek, na to trochę sosu czosnkowego i majonezu, potem keczup i starty ser.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy przykryte naczynie żaroodporne. Zapiekamy 80 minut, zdejmujemy przykrycie i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne