Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Cukiniowa alternatywa dla ... lazanii...

Dodany przez: przejsowa

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.14 z 7 głosów)

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • kilogram pomidorów lub koncentrat pomidorowy
  • duża cebula
  • mozarella
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szkl mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy mięso mielone.Solimy lekko. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Po chwili dodajemy pokrojone:cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy beszamel. Masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje nieco. Cukinie (takie średniej wielkości) myjemy i kroimy nieobrane na plastry.Plasterki powinny mieć około 2 centymetrów grubości. Układamy plastry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na tak ułożoną cukinię układamy sos pomidorowy, możemy posypać świeżą bazylią. Następnie układamy pokrojoną na plastry mozarellę, polewamy wszystko beszamelem.Pieczemy naszą zapiekankę około 40 minut w temperaturze180 stopni.
warzywa kolacja zapiekanka cukinia pomidory beszamel mozarella
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze