Przygotowuję ja gdy nie wiem co ugotować
Robię tą zapiekankę ponieważ lubią ją wszyscy
Składniki:
40dag sera żółtego
30dag.makaronu świderki
0.5 kg mięsa mielonego
1kg pieczarek
1łyżeczka koncentratu pomidorowego
2łyżki śmietany 12%
1cebula lub szczypior
sól
pieprz ziołowy
ząbek czosnku lub czosnek w kostce (knorr)
Zapiekanka serowo-pieczarkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.
Gotujemy makaron.Mięso mielone z pokrojoną cebulka dusimy ok 15 min. Dodajemy pieczarki pokrojone, i dusimy jeszcze ok.10 min. przyprawiamy pieprzem ziołowym,ziarenkami smaku,solą. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 2 łyżki śmietany 12% dusimy to ok. 5min.
2.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy gorący makaron, posypujemy troszkę startym żółtym serem, i wkładamy sosik z mięska mielonego i pieczarek. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180st. Zapiekamy aż ser się rozpuści na wierzchu zapiekanki.