Wołowina duszona z warzywami

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 280 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Wołowina duszona z warzywami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny
  • 4 szalotki
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/2 pęczka oregano
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wołowinę umyć, pokroić w niedużą kostkę. Szalotki obrać, posiekać. Masło i olej rozgrzać na patelni, wrzucić wołowinę, podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać szalotki, chwilę poddusić.
  2. Papryki oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Cukinie umyć, pokroić na grube plastry. Marchewki obrać, umyć, pokroić na małe kawałki. Warzywa dodać do mięsa, smażyć kilka minut. Wlać bulion, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 50 minut.
  3. Listki mięty i oregano grubo posiekać. Potrawkę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać ziołami.
mięso warzywa obiad wołowina wołowina duszona wołowina z cukinią
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze