Wenus z puszystą masą serową

Pyszne ciasto z masą serową. Proste do przygotowania.

Dodany przez: zon432

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -2 galaretki cytrynowe
  • -25 dag białego sera
  • -1/2 litra śmietany 30%
  • -2 łyżki cukru pudru
  • POSYPKA KOKOSOWA:
  • -10 dag wiórków kokosowych
  • -2 łyżki cukru
  • -2 łyżki masła
  • PONADTO:
  • -dżem brzoskwiniowy

Przygotowanie

  1. Ubić białka na sztywna masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 C. Następnie biszkopt ostudzić i podzielić na 2 części.
  2. Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 2 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę dodać do zmielonego białego sera i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać do niej masę serową dalej miksując.
  3. Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę serową i przykryć ją drugą częścią biszkoptu.
  4. Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Następnie ostudzić.
  5. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać posypką kokosową.
  6. Gotowe ciast schłodzić w lodówce.
jajka deser mąka cukier galaretka proszek do pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze