Bogini Wenus

Ciasto jest pracochłonne, ale serdecznie polecam.

sernikibiszkoptDeserygalaretki

Czas przygotowania:
50 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 202 głosów)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 30 dag cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Składniki na masę serową:
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1/2 kg sera białego zmielonego
  • 2 opakowania Śnieżki
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukier

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Opis przygotowania biszkoptu:
  • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy ciągle ubijając.
  • Następnie dodać żółtka, wodę i jeszcze ubijać.
  • Potem dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia– nie przerywając ubijania.
  • Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.
  • Ostudzić i podzielić na dwie części.
  • Opis przygotowania masy serowej: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody,
  • Śmietanę ubić ze śnieżkami, dodać ser.
  • Gdy galaretka ostygnie wymieszać z przygotowaną masą. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy pianka zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkopta.
  • Wierzch posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać wiórkami (na patelni rozpuścić masło, dodać cukier ,wiórki i chwilę podsmażać).
  • Jeżeli ktoś lubi bardzo soczysty i wilgotny biszkopt można dolny płat biszkopta nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy