Bogini Wenus z puszystą masą serową

Ciasto niebanalne idealne na spotkanie z najbliższymi :) Smaczne, lekkie i przyjemne

Dodany przez: Paulinka_K

Bogini Wenus z puszystą masą serową

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • - 6 jajek,
  • - 1 szkl. cukru,
  • - 1,5 szkl. mąki,
  • - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Składniki na masę serową:
  • - 0,5 kg sera białego,
  • - 0,7l śmietany 30 lub 36 %,
  • - 2 galaretki cytrynowe,
  • - 5-6 łyżki cukru pudru
  • Składniki na posypkę:
  • - 3 łyżki masła,
  • - 3 łyżki cukru,
  • - 20 dag wiórków kokosowych,
  • Ponadto:
  • - dżem brzoskwiniowy
  • Do dekoracji:
  • - banany,
  • - bita śmietana,
  • - posypka czekoladowa

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  2. Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl. gorącej wody , ostudzić. Biały ser zmielić. Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odkładamy sobie odrobinę śmietany do dekoracji przy podaniu. Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy.
  3. Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.
  4. Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią . Studzimy. Na wierzch ciasta posmarowany dżemem wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
  5. Do dekoracji przy podaniu używamy: Banany kroimy w plasterki, odłożoną odrobinę śmietany przekładamy w rękaw cukierniczy i tworzymy własną kompozycję całość posypujemy posypką czekoladową i smacznie zjadamy :) Smacznego !!!
ser obiad kolacja deser dla dzieci sernik Dżem biszkopt galaretka cytrynowa wiórki kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze