WEDZONY WEGORZ

Pyszna rybka..

Dodany przez: majka190382

WEDZONY WEGORZ

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • surowy wegorz-1,5 kg
  • sól-2 garście na obczyszczenie ryby
  • 8 łyżek do natarcia ryby przed wedzeniem

Przygotowanie

  1. Wegorza pozbawiamy sluzu poprzez nabranie soli na dłoń i przeciągnięcie od głowy do ogona,powtarzamy to kilkakrotnie. Sprawiamy i obczyszamy srodek ryby,szczególnie chodzi o usunięcie błony pprzy kręgosłupie,ponieważ nie kazdy wie,ze pod nią znajduje sie dużo krwi. Sprawiaoną rybę płuczemy i dobrze nacieramy solą(8 łyżek),nacieramyw srodku i na zewnatrz.Odstawiamy na 24 godziny.Po tym czasie rybę płuczemy i osuszamy. Rybe albo kładziemy w wedzarce,albo zaczepiamy na kawałku sznurku robiąć dziurę w głowie ryby.
  2. Rybę wedzimy ok.3.5 godziny wtemp 50-60st,(temperaturę sprawadzamy za pomocą specjalnego termometru do wedzarni).,po tym czasie 20 minut wedzimy w temp.80-90 st.Do wedzenia uzywamy drzewa olchowego lub owocowego,jesli chcemy miec rybkę o złotym kolorku uzywamy drzewa bukowego. Po uwędzeniue sie rybywyciagamy ja z wedzarki,wieszamy zeby ściekła tłuszcz,aż ryba wystygnie.
ryby ryba wędzenie WEGIORZ
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy