Udziec indyczy z szynkowaru

Ocena:

4.56 (150)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Pyszna wędlina z szynkowaru wlasnej roboty

Składniki:

  • 1 udziec bez kości ok 900 gr
  • garść suszonej żurawiny
  • przyprawa do drobiu
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól ziołowa
  • pieprz grubo mielony

Udziec indyczy z szynkowaru - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso oczyścić zdjąć skórę i naciąć tak by powstał jednolity płat mięsa
  • Całość posypać przyprawami i żurawiną, zwinąć w rulon, włożyć do woreczka i uformować tak by nie było bąbli powietrza. Mięso z woreczkiem włożyć do szynkowaru i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Po tym czasie wstawić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do temp ok 90 st.. prawie wrzenie .. ale od dna mają przedostawać się tylko bąble powietrza (nie gotować)
  • Parować tak pod przykryciem ok 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. ..
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne