Udziec z indyka zapiekany w kapuście (MM)

Dietetyczne danie obiadowe

Dodany przez: IwonaF

Udziec z indyka zapiekany w kapuście (MM)

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 udziec z indyka (ok. 70 dkg)
  • 60 dkg kapusty kiszonej
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • 25 dkg chudego twarogu
  • Marynata:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty (oprócz ziela i liści) dokładnie ze sobą mieszamy. Marynatą nacieramy mięso, obkładamy je zielem i liśćmi laurowymi i odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na noc). Mięso wyjmujemy z marynaty, usuwamy liście i ziele, obsmażamy na suchej patelni teflonowej ze wszystkich stron. Kapustę gotujemy „al. dente”, mieszamy ją z pieprzem i marynatą pozostałą z marynowania mięsa. Twaróg kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ½ kapusty, mięso i resztę kapusty. Na wierzchu układamy ser. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godziny.
  2. Smacznego!
obiad indyk dieta Montignac
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze