Tosty ze szparagami, awokado i truskawkami

Ocena:

4.51 (163)

  • 10 min.
  • dla 4 osób

Tosty ze szparagami, awokado i truskawkami to wyjątkowe połączenie smaków. Odrobina balsamico nadaje im eleganckiego sznytu.

Składniki:

  • pęczek szparagów, jak najcieńszych
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • duże awokado
  • sok z cytryny
  • 4 kromki chleba z formy
  • kilka dużych truskawek
  • listki melisy, bazylii i mięty
  • balsamico (a najlepiej glassa balsamico)

Tosty ze szparagami, awokado i truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oczyszczone szparagi podduszamy na oliwie, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne
  • oprószamy solą i pieprzem. Miąższ awokado rozgniatamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku, tak powstałą pastą smarujemy kromki chleba, wcześniej przypieczone lub przysmażone. Na każdej pięknie układamy szparagi i połówki truskawek (można je przypiec na suchej grillowej patelni), posypujemy posiekanymi listkami ziół, skrapiamy balsamico.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.

Porady

Zobacz także: tosty z dymką, szynką i jajkiem
 

 

 

 


 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne