Tosty ze szparagami, awokado i truskawkami to wyjątkowe połączenie smaków. Odrobina balsamico nadaje im eleganckiego sznytu.
Składniki:
pęczek szparagów, jak najcieńszych
oliwa
sól, pieprz
duże awokado
sok z cytryny
4 kromki chleba z formy
kilka dużych truskawek
listki melisy, bazylii i mięty
balsamico (a najlepiej glassa balsamico)
Tosty ze szparagami, awokado i truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oczyszczone szparagi podduszamy na oliwie, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne
oprószamy solą i pieprzem. Miąższ awokado rozgniatamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku, tak powstałą pastą smarujemy kromki chleba, wcześniej przypieczone lub przysmażone. Na każdej pięknie układamy szparagi i połówki truskawek (można je przypiec na suchej grillowej patelni), posypujemy posiekanymi listkami ziół, skrapiamy balsamico.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017.