Tortille z mięsem mielonym

Ocena:

4.48 (190)

  • 25 min.
  • dla 1 osoby
Kukurydziana tortilla z mieloną wieprzowiną, serem i cebulką marynowaną.

Składniki:

  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
  • 20-30 cebulek marynowanych srebrnych
  • 4 placki tortilli kukurydzianej
  • ok. 10-15 dkg żółtego sera

Tortille z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do cebuli z czosnkiem dodać mięso (użyłam zmielonej szynki). Do mięsa dodać sól, pieprz, oregano i mieloną paprykę. Wymieszać i chwilkę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę podsmażać. Cebulki wyjąć z zalewy, przekroić na pół każdą. Placki tortilli podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na każdym placku tortilli ułożyć po trochu mięsa, kilka połówek cebulki marynowanej i po trochu startego sera. Placki zwinąć (najpierw złożyć dół do połowy, a następnie jeden bok, a na to drugi bok).
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne