Kukurydziana tortilla z mieloną wieprzowiną, serem i cebulką marynowaną.
Składniki:
1/2 dużej cebuli
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki oregano
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego z bazylią
20-30 cebulek marynowanych srebrnych
4 placki tortilli kukurydzianej
ok. 10-15 dkg żółtego sera
Tortille z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do cebuli z czosnkiem dodać mięso (użyłam zmielonej szynki). Do mięsa dodać sól, pieprz, oregano i mieloną paprykę. Wymieszać i chwilkę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę podsmażać. Cebulki wyjąć z zalewy, przekroić na pół każdą. Placki tortilli podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na każdym placku tortilli ułożyć po trochu mięsa, kilka połówek cebulki marynowanej i po trochu startego sera. Placki zwinąć (najpierw złożyć dół do połowy, a następnie jeden bok, a na to drugi bok).