tort urodzinowy

Ocena:

4.44 (154)

  • 60 min.
domowy tort

Składniki:

  • Biszkopt: 9 jajek
  • 9 łyżek mąki pszenej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Poncz: 1 cytryna
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 zapach arakowy
  • 1 kieliszek wódki
  • 1 litr śmietany 36 %
  • 6 śmietan fixów
  • 4 łyżki cukru pudru
  • posiekane orzechy włoskie
  • brzoskwinie z puszki
  • kiwi
  • ozdoby z czekolady

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Biszkopt: Białaka ubić . Dodać cukry, następnie po żółtku i na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w 180 stopni C. Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z formy. Składaniki ponczu wymieszać. Biszkopt podzielić równo na 3 części. Bitą śmietanę ubić . W czasie ubijania dodać cukier puder i śmietan fixy. Ubijać aż będzie sztywna.
  • Pierwszą część biszkoptu przełożyć na paterę, nasączyć ponczem i położyć warstwę bitej śmietany. Na to drugą część biszkoptu, nasączyć i znowu bita śmietana. Na to ostatnia warstwa biszkoptu, poncz i bita śmietana. Bitą śmietanę rozprowadzić też po bokach tortu . Wygładzić wierzch i boki. Boki posypać orzechami . Wierzch ozdobić bitą śmietaną , brzoskwiniami , kiwi i ozdobami z czekolady.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne