Zjawiskowa tarta z kremem jagodowym, udekorowana kwiatami. Jadalne kwiaty to jeden z trendów, który warto wykorzystać w domowej cukierni. Ciasto lub tarta będzie prezentować się jeszcze apetyczniej!
Składniki:
na ciasto: 250 g mąki
łyżka cukru
100 g schłodzonego masła + do formy
żółtko
szczypta soli
na krem: 200 g mrożonych jagód
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
4 łyżki cukru
250 g serka mascarpone
do dekoracji: kwiaty bratków, wiśni i jabłoni
Tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Robimy ciasto: wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i siekamy nożem, aż się połączą, a następnie szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do zamrażalnika.
Na krem: wszystkie składniki – poza białkami – wkładamy do miski miksera i miksujemy, aż uzyskamy idealnie gładki i puszysty krem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do tarty o śr. 24 cm smarujemy cieniutko masłem, wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C na 15–20 min, aby nabrało złotego koloru.
Wyjmujemy, studzimy, wylewamy krem jagodowy. Pieczemy jeszcze ok. 30 min w temp. 180°C. Po wystudzeniu dekorujemy kwiatami. Podajemy natychmiast.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018