Tarta oreo bez pieczenia

Ocena:

5 (2)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Tarta oreo to deser, który z nadwyżką zaspokoi ochotę na słodkości. Jego spód tworzą popularne ciasteczka typu markizy rozgniecione na okruszki, a wnętrze to rozpływający się w ustach krem z masłem orzechowym. Wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa z kawową nutką. Zobaczcie, jak powstaje tarta oreo bez pieczenia.

Składniki:

  • oreo  350 g

  • masło  230 g

  • cukier puder  130 g

  • masło orzechowe  350 g

  • śmietana 30%  400 ml

  • kawa rozpuszczalna  10 g

  • gorzka czekolada  200 g

Tarta oreo bez pieczenia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozdrabniamy 300 g oreo. Możemy to szybko zrobić w malakserze lub włożyć ciastka do woreczka i rozkruszyć je za pomocą wałka. Innym sposobem jest ugniatanie ich w moździerzu – to jednak potrwa zdecydowanie dłużej, zwłaszcza że chcemy otrzymać prawie jednolitą masę, o konsystencji mokrego piasku.  

    tarta oreo - rozdrabnianie ciastek
  • Krok 2:

    Dodajemy do rozdrobnionych ciastek roztopione i przestudzone lub bardzo miękkie, pokrojone w kostkę masło (70 g). Mieszamy, aż składniki całkowicie się połączą. Możemy też wykorzystać olej kokosowy.  

    tarta oreo - mieszanie ciastek z masłem
  • Krok 3:

    Przenosimy ¾ masy z ciasteczek do formy na tartę (płytkiej, z karbowanymi rantami). Rozprowadzamy ją na dnie blaszki, po czym dociskamy za pomocą łyżki lub naczynia z płaskim dnem, na przykład miarki kuchennej. Pozostałą masą starannie wyklejamy boki foremki. Staramy się, żeby ranty były jednakowej grubości. Wstawiamy utworzony w ten sposób spód do tarty do lodówki. 

    tarta oreo - wylepianie formy masą
  • Krok 4:

    Ucieramy cukier puder ze 160 miękkiego masła (możemy je wstawić na chwilę do kuchenki mikrofalowej). Miksujemy składniki na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, aż powstanie jasna, napowietrzona masa. Możemy zastąpić masło kremowym serkiem śmietankowym. Tarta oreo z mascarpone będzie nieco lżejsza, a jej nadzienie i tak będzie się rozpływać w ustach.  

    tarta oreo - krem maślany
  • Krok 5:

    Łyżka po łyżce dodajemy do masy masło orzechowe (niesłodzone, solone, kremowe, bez dużych kawałków fistaszków). Tarta z oreo najlepiej komponuje się z masłem z orzeszków ziemnych, ale możemy też wykorzystać krem z nerkowców lub pistacji. Dalej ucieramy całość do połączenia składników.  

    tarta oreo - krem z masłem orzechowym
  • Krok 6:

    Stopniowo wlewamy 250 ml śmietanki do kremu maślanego. Ubijamy na wysokich obrotach, aż masa stanie się lekka i puszysta. Uważamy, żeby nie miksować jej zbyt długo, inaczej może się zwarzyć. Wykładamy ją na spód tarty (możemy wycisnąć ją z rękawa cukierniczego, co ułatwi równomierne rozprowadzenie masy). Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy tartę oreo do lodówki. 

    tarta oreo - wypełnienie
  • Krok 7:

    Podgrzewamy pozostałą śmietankę. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy kawę rozpuszczalną w 30 ml gorącej wody. Wlewamy ją do rondelka. Mieszamy. Kiedy śmietanka będzie na granicy wrzenia, zdejmujemy ją z palnika. Zalewamy nią połamaną na cząstki gorzką czekoladę. Przykrywamy i odstawiamy na minutę. Mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty, jednolity, aksamitny krem. Wykładamy go na schłodzoną tartę. Rozsmarowujemy szybkimi ruchami, zanim zacznie zastygać. Warto zamoczyć szpatułkę cukierniczą na chwilę w gorącej wodzie i co chwila ją przecierać – tak jak dekorowalibyśmy wierzch tortu. 

    tarta oreo - krem czekoladowy
  • Krok 8:

    Dekorujemy tartę pozostałymi ciastkami w dowolny sposób. Możemy je przepołowić lub pokruszyć, rozłożyć tylko na środku lub na całej powierzchni kremu. Przydadzą się też mini oreo – w naszej wersji zdobią one brzegi deseru.  

    tarta oreo - dekorowanie
  • Krok 9:

    Tarta oreo bez pieczenia powinna być dobrze schłodzona przed podaniem. Porcjujemy ją za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Dzięki temu uda nam się ukroić równe trójkąty, a spód się nie pokruszy. Przechowujmy deser w lodówce, najlepiej pod kloszem, przez maksymalnie 3 dni. 

    tarta oreo - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne