tarta lotaryńska

Ocena:

4.47 (148)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
Jest to tarta lotaryńska lub też Quiche Lorraine. Przepis jest wg Rachel Allen. T

Składniki:

  • Ciasto:
  • *200g mąki
  • *100g schłodzonego, ale miękkiego masła
  • *szczypta soli
  • *1 "ubite" jajko
  • Farsz:
  • *łyżka oliwy
  • *175g wędzonego boczku
  • *100g posiekanej cebuli
  • *4 jajka, 2 całe i 2 żółtka
  • *250ml kremówki
  • *łyżka szczypiorku
  • *łyżka pietruszki
  • *100g sera żółtego (wg uznania, można dodać kilku rodzaji)

Tarta lotaryńska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • 1.Mąkę, masło i sól zagnieść lub ubić.
  • 2.Dodawać stopniowo ubite jajko.
  • 3.Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki. (jak się komuś śpieszy to można włożyć na 15min do zamrażalnika)
  • 4.Ciasto wyłożyć na formę tarty i piec w 180*C ok.10-15min.
  • 5.Bekon pokroić w kostkę.
  • 6.Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć boczek oraz posiekaną cebulę, ok.10 min.
  • 7.Ubić 2 całe jajka i 2 żółtka, dodać kremówkę, szczypior, pietruszkę, starty żółty ser, bekon i cebulę.
  • Wymieszać wszystko i doprawić do smaku pieprzem i solą lub jak ktoś lubi można dodać też gałkę muszkakałową.
  • 8.Wylać nadzienie na tartę i piec wszystko ok.30-40min.
  • 9.Podawać na ciepło z sałatą.
  • Smacznego:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne