SZPECLE BAWARSKIE

Przepis na pyszne i szybkie danie.

Dodany przez: halina070177

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 5 jajek
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Oryginalna nazwa to SPÄTZLE
  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolite ciasto- najlepiej mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu lub inaczej jak ciasto na naleśniki. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy dodać mąki, a jeśli zbyt gęste- trochę wody.
  3. W 5 l garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżki soli i 5 łyżkami oleju.
  4. Szpecle robić specjalną maszynką (zdj. 1)- położyć ją na garnek, wlać ciasto do pojemnika (zdj.2) i poruszać nim aby ciasto obcinało się na kluseczki (zdj 3) . Jeśli ktoś niema takiej maszynki można wlać ciasto do durszlaka i mieszać drewnianą łyżką. Gotujące się kluseczki mieszać od czasu do czasu aby się nie skleiły. Jak wypłyną na wierzch odcedzić je i polać zimną wodą.
  5. Zostawić aby ociekły z wody.
  6. Podawać z gulaszem ( zdj.główne) lub z przyrumienionym masłem - można posypać cukrem i będą na słodko. Świetnie smakuję podsmażone na patelni z jajkiem (zdj.4)
jajka obiad kolacja mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze