Szarlotka alpejska

smaczne, wilgotne ciasto

Dodany przez: ANECIK1980

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Krem
  • 1 litr śmietany 36%
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Masa jabłkowa
  • 2,5 litra musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki żelatyny
  • foremka 36 x 25 cm

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier.
  2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia.
  3. Masę żółtkową dodajemy do piany.
  4. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.
  5. Wylewamy na blaszkę i pieczemy na złoty kolor.
  6. Jabłka wylewamy na patelnię teflonową, do zagotowanych dodajemy galaretkę oraz żelatynę i dobrze mieszamy.
  7. Gorącą masę jabłkową wylewamy na biszkopt (wtedy biszkopt nasiąknie jabłkami i nie wymaga ponczu)
  8. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, oraz żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
  9. Śmieatnę wykładmay na ciasto z wystudzoną masą jabłkową.
  10. Wierzach posypujemy kakaem wymieszanym z cynamonem.
deser biszkopt śmietana cynamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze