stek_schabowy_w_marynacie

Stek schabowy w marynacie

Ocena:

4.52 (171)

  • 55 min.
  • dla 2 osób
Wspaniały pomysł na szybki i smaczny obiad - schab w lekko kwaskowej marynacie.

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 2 cebule,
  • 400ml bulionu,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,

Stek schabowy w marynacie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdy z kotletów lekko rozbijamy. Do miski wlewamy sos sojowy i wyciskamy sok z całej cytryny, dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy kotlety, zakrywamy folią aluminiową i mięso odstawiamy do zamarynowania na około godzinę do lodówki. Po wyjęciu mięso smażymy na oleju z obu stron około 3 minut z każdej strony. Następnie dolewamy marynatę i bulion i dusimy pod przykryciem około 45 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Kwadrans przed końcem duszenia dodajemy cebulę oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne