Agnieszka Pietroń

Sos bazyliowy

Ocena:

5 (2)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Sos bazyliowy kusi swoim pięknym zielonym kolorem i intensywnym smakiem. To niezastąpiony dodatek do pizzy, makaronów, grzanek, a nawet włoskiej bruschetty. Wspaniale komponuje się ze świeżymi warzywami. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatek. Poniżej podajemy przepis na idealny sos bazyliowy.

Składniki:

  • bazylia  25 g

  • ocet balsamiczny  45 ml

  • oliwa z oliwek  150 ml

  • cytryna  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • sól  2 g

Sos bazyliowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cytryna: kroimy ją na pół. Do przygotowania sosu będziemy potrzebować tylko jednej połówki owocu, z której należy wycisnąć sok.

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: ząbki czosnku obieramy. Liście bazylii myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

  • Krok 3:

    Sos: bazylię, ocet, oliwę, sok z cytryny oraz ząbki czosnku wrzucamy do miski. Składniki miksujemy za pomocą blendera. Sos bazyliowy doprawiamy solą do smaku.

Porady

  • Sos bazyliowy to wyśmienity dodatek do pizzy, makaronów, grzanek, a nawet sałatek. Możemy użyć go zamiast masła i posmarować nim pieczywo. W takim wydaniu wspaniale komponuje się ze świeżymi pomidorami oraz serem mozzarellą.
  • Jeśli chcemy, żeby nasz sos był ostrzejszy w smaku – warto wzbogacić go o drobno posiekaną papryczkę chili.
  • Do przygotowania sosu najlepiej użyć dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin. Odznacza się ona nieco pikantnym smakiem i wyjątkowo intensywnym aromatem. Ponadto jest bogata w składniki odżywcze oraz antyoksydanty. 
  • Zamiast oliwy możemy dodać również olej roślinny np. słonecznikowy, rzepakowy. Jednak w takiej sytuacji smak sosu może nieco ulec zmianie.
  • Ocet balsamiczny z powodzeniem zastąpimy winnym bądź jabłkowym.
  • W zależności od własnych preferencji gotowy sos możemy doprawić większą lub mniejszą ilością soli. Niektórzy dodają również świeżo zmielony pieprz.
  • Pamiętajmy, żeby wybrać świeżą bazylię, której liście odznaczają się intensywnym zielonym kolorem i silnym aromatem. 
  • Sos bazyliowy to świetna baza do przygotowania pesto. Wystarczy połączyć go z drobno posiekanymi orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne