Śląskie Rolady Wołowe

Na śląsku w niedzielę na obiad to przeważnie podawane są rolady śląskie.

Dodany przez: medon

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 4 Szt. Podłużnych płatów mięsa wołowego
  • 2 Średnie ogórki kiszone
  • 1 Średnia cebula
  • 4 Łyżki musztardy
  • 200 gr. Kiełbasy
  • 120 gr. Surowego boczku wędzonego
  • 200 gr. Pieczarek
  • Tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • Mąka pszenna
  • 2 Łyżki śmietany
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Papryka słodka

Przygotowanie

  1. ► Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, uformować owalne plastry i ułożyć jeden obok drugiego, każdy rozbity kawałek, posolić, popieprzyć i posmarować z jednej strony lekko musztardą. Na tak przygotowane mięso położyć, pokrojony w kostkę boczek, kielbasę, cebulę i ogórek.
  2. ► Ponad nadzieniem założyć dłuższe brzegi mięsa, zwińąć w rolady, obwiązać białą bawełnianą nicią i z wierzchu oprószyć papryką. W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim rolady, gdy się zrumienią podlewać od czasu do czasu wodą, pod koniec duszenia dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Gdy rolady są miękkie, wyjąć na talerz i zdjąć nitki.
  3. ► Mąkę rozrobić w zimnej wodzie, wlać do sosu i pogotować aż sosik zgęstnieje, teraz sos doprawić gęstą śmietaną i posypać posiekanym koprem. Podawać z śląskimi kluskami i czerwoną kapustą.
mięso obiad kiełbasa musztarda mięso wołowe ogórki kiszone boczek wędzony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze