KLUSKI Z SOSEM

Kluski śląskie z sosem, to sycący dodatek do rolady i czerwonej kapusty. To popisowe danie Ślązaków

Pierogikluski śląskieSosyskwarkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.62 z 201 głosów)

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez prasę- 1 kg.,
  • mąka ziemniaczana-25 dag.,
  • 1 jajo, (niekoniecznie, gdy ziemniaki się nie kleją),
  • 1 łyżka soli,
  • śmietana, lub mleko, gdy nie chcę się dobrze kulać,
  • olej do wody-4 łyżki.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, a po ugotowaniu i ostudzeniu przepuszczamy je przez praskę, dodajemy jajko (niekoniecznie) i sól.
  • W misce rozklepujemy to wszystko na płasko, palcem rysujemy znak krzyża i dzielimy na 4 równe części i jedną z nich wybieramy na wierzch miski.
  • Mamy 4 części ziemniaków i 1 część mąki.
  • Potem do tej 1 wybranej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków i całość mieszamy dokładnie.
  • Gdy się ciasto nie chce dobrze kulać to dodajemy odrobinę mleka, czy śmietany.
  • Formujemy małe, okrągłe kluski, lekko spłaszczone z góry i robimy w nich na środku dziurkę, by tam potem znalazł się sos, np. z pieczenia rolad.
  • W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę z olejem-by kluski po wyjęciu się nie sklejały i gdy będzie wrzała, to wrzucamy kluski i gotujemy, lekko od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, a gdy wypłyną, to gotujemy jeszcze 3 minuty.
  • Gotowe kluski podajemy z sosem, np. od pieczenia rolad lub z tłuszczem i skwarkami.
  • Są one dodatkiem do rolad i czerwonej kapusty.
  • Gotowe kluski można zamrozić, a potem tylko wrzucać na wrzątek i mieć szybki obiad.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy