Serowe oponki

Przygotowanie: 30 minut Sztuka: 245 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Serowe oponki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Kalorie:
245 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg twarogu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag margaryny (1/2 kostki)
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • smalec lub olej do smażenia
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. ■ Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto.
  2. ■ Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki).
  3. ■ Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki z obu stron na rumiano. Osączyć.
  4. ■ Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
deser twaróg oponki serowe oponki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze