Ser wędzony

Ocena:

0 (0)

  • 32 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Ser wędzony to przysmak sam w sobie, jest lekko słony, niezwykle kremowy, wprost rozpływa się w ustach. Występuje w różnych rodzajach i smakach. Taki przysmak można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy odpowiednio przyrządzić solankę. Ser wędzony możemy wzbogacić o ulubione przyprawy, wystarczy otoczyć go w wybranych dodatkach, żeby móc się cieszyć pełnią smaku.

Składniki:

  • ser biały  1.5 kg

  • sól  120 g

  • woda  2 l

  • papryka w proszku  4 g

  • oregano  4 g

  • bazylia  4 g

  • czosnek  4 g

Ser wędzony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Solanka: wlewamy litr wody do szerokiego garnka i dodajemy sól. Mieszamy.

  • Krok 2:

    Sery: do garnka z solanką wkładamy 6 sztuk okrągłego białego sera po 250 g każdy. Przykrywamy garnek i wstawiamy go na całą dobę do lodówki.

  • Krok 3:

    Suszenie: po 24 godzinach, wyjmujemy ser z solanki i odkładamy go na kratce, żeby odciekł. 

  • Krok 4:

    Przyprawy: obtaczamy ser w wybranych przyprawach, np. granulowanym czosnku, słodkiej papryce, bazylii, suszonym oregano, kozieradce.

  • Krok 5:

    Wędzenie: wstawiamy do wędzarni i ustawiamy temperaturę na 50 stopni Celsjusza. Wędzimy przez 6 godzin. Jeśli nie mamy wędzarni, wykorzystajmy nasz piekarnik. Wsuńmy kratkę z serkami do piecyka nagrzanego do 50 stopni i  zostawmy na 5 godzin. Potem podnieśmy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i trzymajmy 2 godziny. Na końcu podkręćmy temperaturę do 170 stopni Celsjusza i zostawmy na 1 godzinę.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne